Najlepsze miejsca do obserwowania ptaków

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma dość duży zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotyka się przede wszystkim na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej oraz Północnej Afryki. Bociany białe przywykły do wilgotnych terenów nizinnych, które charakteryzują się niską roślinnością, natomiast bardzo często mieszczą się blisko obszarów zamieszkiwanych przez ludzi.

Swoje gniazda bociany białe tworzą zazwyczaj na wysokich drzewach czy też najróżniejszych słupach oraz kominach. Tworzą kolistego kształtu gniazda, których szerokość mierzy zazwyczaj około 1,5 metra. Ulubionym jedzeniem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, niewielkich rozmiarów gady, ryby, albo też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka mają bardzo często nawet do 100 centymetrów długości.

Ptaki obserwowanie

Również rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest zaskakująca- może osiągać nawet 200 centymetrów. Bocian biały to gatunek ptaka, który odznacza się takim samym upierzeniem u dwóch płci. Głowa, tułów i brzuch bociana białego są w białym kolorze, natomiast na skrzydłach posiada czarne lotki. Kontrastem są czerwone nogi oraz dziób, dzięki którym ptak ten jest bardzo łatwy do rozpoznania. Lęg bociana białego odbywa się raz do roku. Czytaj dalej Najlepsze miejsca do obserwowania ptaków

Czym się żywią ptaki?

Kraska zwyczajna to gatunek ptaka, który w wielu częściach kraju występuje jako siwka. Jest to średnich rozmiarów ptak , będący przedstawicielem krasek, którego tryb życia z pewnością uznać można za wędrowny. Kraska zwyczajna mieszka na terenach prawie całej Europy. Szczególnie jednak upodobała sobie obszary południowe oraz północny wschód od strony Bałtyku i Rosji. Kraskę spotkać można także w środkowej i południowej Azji i północnozachodniej Afryce.

Ostatnimi czasy można zauważyć duży spadek liczebności tego gatunku. Można stwierdzić, że w niektórych krajach nie występuje już w ogóle. Warto wspomnieć, iż spośród wszystkich kraskowatych, to właśnie kraska zwyczajna jest jedynym reprezentantem, którego mamy możliwość spotkać na terenie Europy. O południowym pochodzeniu kraski mówi jej egzotyczne ubarwienie, które jest w niesamowitym, niebiesko rdzawym kolorze.

Pokarm dla ptaków

Kraska zwyczajna nie cechuje się dymorfizmem płciowym. Różnice tkwią natomiast w porach roku, podczas których konkretna płeć zmienia swoje upierzenie. Budowa ciała kraski zwyczajnej jest krępa, a skrzydła są zaokrąglone. Kraska zwyczajna posiada także bardzo silny, czarny dziób oraz nogi, które mają typowy żółtawy kolor. W przypadku młodych ptaków, ubarwienie nie jest tak intensywne i kontrastowe. Czytaj dalej Czym się żywią ptaki?

Występowanie popularnych ptaków

Sójka to przedstawiciel rodziny krukowatych. Jest średnim ptakiem, który pomieszkuje w prawie całej Euroazji oraz pólnocno-zachodniej części  Afryki. Również w Polsce gatunek ten swobodnie traktować można jako popularny. Sójkę uznaje się za jednego z najbardziej barwnych ptaków z rodziny krukowatych, które spotkać można na terenie całej Europy. Jego oryginalne połączenie czerwonobrązowej barwy ciała z przeplatającą się czernią oraz niebieskim kolorem na skrzydłach, sprawia, że ptak ten jest wyjątkowo łatwy do rozpoznania.

Samiec i samica sójki posiadają to samo ubarwienie i niezwykle zbliżone do siebie rozmiary ciała. Przepiękne prążkowane pióra sojki szalenie często można zobaczyć w opadających liściach z drzew, bowiem to właśnie w okresie jesieni ptaki te się pierzą, gubiąc swoje pióra. Pióra sojki mogą powiedzieć bardzo {dużo|wiele o niej samej.

Popularne ptaki

Starczy zaledwie jedno pióro, aby doświadczony ornitolog, mógł powiedzieć, w jakim wieku jest jego właściciel. Wszystko jest zasługą niebiesko-czarnych prążków, na bazie których można określić wiek tych ptaków. Długość ciała sojki osiąga najwyżej 35 centymetrów. Rozpiętość skrzydeł tego ptaka zawiera się natomiast w przedziale od 52 do 58 centymetrów. Czytaj dalej Występowanie popularnych ptaków