Czym się żywią ptaki?

Kraska zwyczajna to gatunek ptaka, który w wielu częściach kraju występuje jako siwka. Jest to średnich rozmiarów ptak , będący przedstawicielem krasek, którego tryb życia z pewnością uznać można za wędrowny. Kraska zwyczajna mieszka na terenach prawie całej Europy. Szczególnie jednak upodobała sobie obszary południowe oraz północny wschód od strony Bałtyku i Rosji. Kraskę spotkać można także w środkowej i południowej Azji i północnozachodniej Afryce.

Ostatnimi czasy można zauważyć duży spadek liczebności tego gatunku. Można stwierdzić, że w niektórych krajach nie występuje już w ogóle. Warto wspomnieć, iż spośród wszystkich kraskowatych, to właśnie kraska zwyczajna jest jedynym reprezentantem, którego mamy możliwość spotkać na terenie Europy. O południowym pochodzeniu kraski mówi jej egzotyczne ubarwienie, które jest w niesamowitym, niebiesko rdzawym kolorze.

Pokarm dla ptaków

Kraska zwyczajna nie cechuje się dymorfizmem płciowym. Różnice tkwią natomiast w porach roku, podczas których konkretna płeć zmienia swoje upierzenie. Budowa ciała kraski zwyczajnej jest krępa, a skrzydła są zaokrąglone. Kraska zwyczajna posiada także bardzo silny, czarny dziób oraz nogi, które mają typowy żółtawy kolor. W przypadku młodych ptaków, ubarwienie nie jest tak intensywne i kontrastowe.

Do pierwszego roku życia, osobniki kraski zwyczajnej można rozróżnić od dorosłych również dzięki sterówkom. W przypadku osobników starszych zauważa się na piórach w ciemnym kolorze plamę oraz znacznie bardziej ostre zakończenie. Maksymalna długość ciała kraski zwyczajnej to około 32 centymetry, zaś rozpiętość skrzydeł tego gatunku mieści się w przedziale od 62 do 72 centymetrów. Całkowita masa ciała kraski zwyczajnej nie przekracza zazwyczaj 190 gram.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *