Najlepsze miejsca do obserwowania ptaków

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma dość duży zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotyka się przede wszystkim na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej oraz Północnej Afryki. Bociany białe przywykły do wilgotnych terenów nizinnych, które charakteryzują się niską roślinnością, natomiast bardzo często mieszczą się blisko obszarów zamieszkiwanych przez ludzi.

Swoje gniazda bociany białe tworzą zazwyczaj na wysokich drzewach czy też najróżniejszych słupach oraz kominach. Tworzą kolistego kształtu gniazda, których szerokość mierzy zazwyczaj około 1,5 metra. Ulubionym jedzeniem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, niewielkich rozmiarów gady, ryby, albo też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka mają bardzo często nawet do 100 centymetrów długości.

Ptaki obserwowanie

Również rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest zaskakująca- może osiągać nawet 200 centymetrów. Bocian biały to gatunek ptaka, który odznacza się takim samym upierzeniem u dwóch płci. Głowa, tułów i brzuch bociana białego są w białym kolorze, natomiast na skrzydłach posiada czarne lotki. Kontrastem są czerwone nogi oraz dziób, dzięki którym ptak ten jest bardzo łatwy do rozpoznania. Lęg bociana białego odbywa się raz do roku.

Przypisywane bocianowi „klekotanie” to oznaka jego okresu godowego, który zakończony jest zwykle wysiadywaniem (przez okres od 31 do 41 dni), a później zniesieniem  przez samicę od 3 do 5 jaj. Bocian biały zyskuje samodzielność w mniej więcej 70 dniu swojego życia. Ptaki te nie przepadają za chłodnym kliamtem, dlatego w tym Czaje rozpoczyna swoją podróż w stronę ciepłej Ameryki Południowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *